מדע
30 אוג, 2018

כל השיטות לצלול מהר לעולם החלומות – כך תירדמו תוך דקה

אפליקציה ש"חוטפת" את המחשבות המטרידות ופיג'מה מבוססת גלי אינפרא אדום: הכירו את השיטות שיעזרו לכם להירדם במהירות.
איך להירדם מהר

בתום יום עבודה סטנדרטי ומתיש, אנחנו מייחלים לרגע שבו נלך לישון – אבל דווקא כשאנחנו מגיעים לרגע הזה, השינה פעמים רבות מאתנו והלאה. מקובל לטעון שהטכנולוגיה שמקיפה אותנו מכל עבר היא אחת האשמות המרכזיות מאחורי קשיי ההירדמות שלנו – האור הכחול שנפלט מהמסכים, הריצוד המתמיד, קצב התמונות המסחרר ושפע המידע שמציף אותנו מכל עבר. אולי תופתעו לגלות שיש פה גם צד שני – שפע של טכנולוגיות שנועדו לסייע לנו דווקא לשקוע בשינה עמוקה, ומהר. רוצים לדעת איך לישון מהר? קבלו רשימה של שיטות, אפליקציות, גאדג'טים וטכנולוגיות חכמות שיעזרו לכם לעבור לארץ החלומות תוך זמן קצר – מהפשוט עד למתוחכם ביותר.

לתת לאצבעות ללכת במקומכם: כתבו יומן לילה

גם אם כתיבה היא לא מהפעולות החביבות עליכם, לשפוך את אירועי היום על לתוך יומן שינה במשך כמה דקות מדי ערב בחדר השינה יכול לעזור מאוד להירדמות מהירה. בעצם הכתיבה אנחנו מעניקים מקלט לכל אותן מחשבות טורדניות על היום שעבר ועל החיים בכלל, שמדירות שינה מעינינו. הכתיבה מזככת את הראש ואת הנפש ועוזרת לכם להיכנס למיטה במצב הנכון.

כדור הרגעה טבעי: טכניקת 4-7-8

על טכניקת הנשימה הפשוטה 4-7-8 חתום ד"ר אנדרו וייל מאוניברסיטת הרווארד והיא אמורה לשלוח אתכם לארץ החלומות תוך 60 שניות. זה הכי פשוט בעולם: מרוקנים את כל האוויר מהריאות בספירה של ארבע, לוקחים שאיפה מלאה דרך האף כשהפה סגור, סופרים עד שבע כשהריאות מלאות באוויר ואז מוציאים את האוויר לאט-לאט דרך הפה בספירה של שמונה. חוזרים על מחזור הנשימה הזה עוד 3-4 פעמים, כאשר רוב הסיכויים שבפעם הרביעית כבר תירדמו באמצע. ד"ר וייל מכנה את השיטה "כדור הרגעה טבעי למערכת העצבים" וטוען כי היא מסייעת להירדם מהר, כי היא ממלאת את הגוף בכמויות חמצן גדולות שגורמות לו להירגע.

הבית החכם מגיע לחדר שינה: Nightingale

רוצים להירדם מהר? אולי אתם צריכים שמיכה חדשה – שמיכה של סאונד, הכוונה. מומחי אקוסטיקה פיתחו את "נייטינגייל", מכשיר קטן ופשוט למראה שמתחבר לכל שקע חשמלי ויש בתוכו שני רמקולים שיוצרים בחדר השינה "שמיכת סאונד", העוטפת אותו בצלילי אווירה שמעלימים כל רעש מטריד שמגיע מתוך הבית או מחוצה לו. מה שמבדיל בינו לבין מכשיר רעש לבן רגיל היא העובדה שהוא מתאים את עצמו לסוג החדר, לאקוסטיקה ולתנאים שבהם אתם ישנים (כולל נחירות של בן/בת הזוג!). ניסוי קליני שנערך הראה שאלו שהשתמשו במכשיר נרדמו מהר יותר ב-38%.

הכי קרוב לאסטרונאוטים: נורה תומכת שינה

הנורה המיוחדת הזאת פותחה בשיתוף נאס"א, לא פחות, כדי לסייע לאסטרונאוטים בחלל – שם התפיסה של מהו לילה משתנה בגלל שרכב החלל מקיף את כדור הארץ מספר פעמים ביום וגם תחושת חוסר המשקל משבשת את מערכת ההירדמות והשינה.

ידוע שאור כחול הנפלט ממסכים ונורות משפיע מאוד על השעון הביולוגי. הנורה הזאת משפיעה על ייצור המלטונין בגוף – ההורמון המכונה "הורמון השינה". בעוד שבנורות רגילות קיימות רמות גבוהות של אור כחול, בנורה הזו יש פילטר (פטנט רשום) שמפחית את האור הכחול ב-50% – והיא עוזרת לגוף להיכנס לקצב הנכון לשינה, להירדם מהר יותר ולישון זמן רב יותר.

ASMR: המלחששים למתקשים

ז'אנר פופולרי של סרטוני YouTube מציג אנשים שמבצעים רצף פעולות יומיומיות משמימות להחריד כמו מיון שטרות כסף, קימוט שקיות, התעסקות עם נייר פצפצים, הברשת שיער. הרעיון המוזר פשוט בגאוניותו ובאפקטיביות שלו: הצלילים השקטים, הפריכים והעדינים האלה גורמים לאפקט ה-ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) – התמקדות בצלילים מבודדים שעושים מעין "גירוד נעים במוח" שיש לו השפעה מהפנטת, מרגיעה ומאוד מרדימה.

לבלבל את המוח, בקטע טוב:mySleepButton

בשנת 2018 לא סופרים כבשים, אלא משתמשים באפליקציה ש"חוטפת את המחשבות המטרידות" ועוזרת לייצר דימויים ויזואליים שיכניסו אתכם למצב שינה במהירות הבזק. המטרה של האפליקציה היא לעזור לכם לנטרל את הנטייה האנושית האוטומטית לחשוב על כל בעיות החיים והעולם בדיוק כשאתם מנסים להירדם – מה שמייצר בדיוק את האפקט ההפוך.

מומחי שינה גילו שלפני שנרדמים, בדרך כלל עובר בראש רצף דימויים ויזואליים שנקרא "מיקרו-חלומות". הדימויים הרנדומליים האלה שהמוח מייצר דווקא מסייעים להירדם, בניגוד למחשבות מילוליות ואנליטיות שמנסות לפתור בעיות. האפליקציה, שפותחה על ידי חוקר מדעי המוח לוק בודואה, תגיד לכם בקול נעים מילים רנדומליות שקל לדמיין ויזואלית כמו "עיפרון", "יגואר", "פנס" ועוד, וכך תוסח דעתכם מהבעיות, המוח יתעייף ויהיה מוכן לשינה מהר מאוד. האפליקציה זמינה למשתמשי אייפון ואנדרואיד.

לישון בפיג'מה המרדימה של טום בריידי

אגדת הפוטבול והקווטרבק של ניו אינגלנד פטריוטס, טום בריידי, פיתח את הבגד הזה יחד עם מותג בגדי הספורט אנדר ארמור. בגדי השינה הנעימים האלה מבוססים על טכנולוגיה של גלי "אינפרא אדום רחוק" (FIR) שיש להם, כך נטען, המון תועלות לגוף האדם: בין היתר הם עוזרים להתחדשות תאים ולשינה טובה. הבגד מכיל סיבים קרמיים מיוחדים שסופחים את גלי האינפרא-אדום שהגוף פולט ומשדרים בחזרה גלי FIR (גלי קרינה בטוחים לחלוטין). התהליך הזה, על פי בריידי, עוזר לגוף להירדם בקלות. בריידי טוען שהבגדים האלה עוזרים לו להתאושש אחרי משחקים.



עוד בנושא