שינה טובה
12 דצמ, 2023

8 טיפים ל-8 ימים: שמונה עצות לשינה טובה בחנוכה

לא פשוט לחגוג את חג החנוכה השנה, כשברקע רועמים קולות המלחמה. הנה כמה עצות בסימן החג שיעזרו לכם להירדם בלילה בתקופה כל כך מתוחה
טיפים לשינה טובה

אנחנו נמצאים באחת התקופות המאתגרות שידעה המדינה, תקופה מלאת מתח וחסרת שקט ומנוחה, בה שנתם של רבים נודדת בלילות. כדי להעלות את המורל ולהתחזק, וגם כדי לישון טוב יותר בחג הזה, הנה 8 עצות ברוח החג, שיעשו לכם סדר לקראת השינה:

  1. אור – מחקרים רבים מצביעים על כך שחשיפה מדודה לאור השמש במהלך היום יכולה לתרום באופן משמעותי לאיכות השינה. אור השמש מסייע לנו לסנכרן את השעון הביולוגי של הגוף, דבר המאזן את מחזורי השינה והערות. חשיפה לאור טבעי במהלך היום מסייעת לגוף לקבוע לעצמו את הזמנים הטבעיים והמתאימים לערות ולשינה.

חשיפה לאור טבעי בשעות היום גם מסייעת לגוף לייצר את הורמון המלטונין בצורה יעילה יותר – הורמון זה חשוב מאוד לתהליך ההירדמות ולאיכות השינה. ואם לא די בכך, מחקרים מצביעים על כך שחשיפה לשמש מגבירה את רמות הסרוטונין במוח, דבר המשפר את מצב הרוח ומסייע בהפחתה של מצבי דיכאון וחרדה שעלולים לפגוע באיכות השינה.

  1. חושך – אמנם באנו חושך לגרש, אבל אם אתם רוצים לישון טוב בלילה, כדאי שתקפידו על סביבה חשוכה. חשיפה לאור במהלך השינה משבשת את תהליכי השינה. גם חשיפה לאור כחול, כזה הנובע ממסכים, מזיקה לתהליך ההירדמות ועלולה לפגוע בשינה. לכן, השאירו את הטלפון, הטלוויזיה והמחשב מחוץ חדר השינה.
  2. שמן – נס פך השמן הידוע מעודד אותנו להעמיס על שולחן חג החנוכה שפע מטעמים מטוגנים וטעימים להפליא. למרות הפיתוי הגדול, מומלץ מאוד להימנע מאכילה מוגזמת של סופגניות ולביבות מטוגנות, שהגוף מתקשה לעכל ועלולות לפגוע בהירדמות ובשינה. היום תוכלו למצוא מגוון גדול של מתכונים שעושים שימוש בחלופות לשמן, וחנויות שמוכרות סופגניות אפויות מצוינות.

יש שמנים מסוג אחר לגמרי שדווקא כן יכולים לעזור לכם להירדם. מחקרים שונים הוכיחו כי שימוש בשמנים אתריים יכול לסייע בהרגעה ושיפור השינה, כמו למשל שמן לבנדר, שמן ארז, ותערובת של שמן ברגמוט ועץ האלגום.

  1. תפוחי אדמה – לביבות תפוחי אדמה מככבות כמעט תמיד על שולחן החג והן יכולות אפילו לעזור לכם להירדם – תלוי בכמות ובאופן ההכנה. תפוחי אדמה הם מקור לפחמימות מורכבות ומינרלים שמסייעים לגוף להירגע ולהתכונן למצב של שינה.

אם תפוח האדמה מטוגן בשמן או מוגש עם רוטב כבד או שמנת, הדבר עלול לגרום להפרעות בעיכול ולהפריע לשינה. עדיף תמיד לבחור באפייה או בישול ולא לאכול כמויות גדולות מדי, וכך לנצל את איכויותיו של תפוח האדמה לטובת השינה שלנו.

  1. מלחמה – חג החנוכה מציין את ניצחון המכבים על היוונים במלחמה, וכידוע, מאז ועד היום ההיסטוריה של עם ישראל רצופה באינסוף מלחמות וסכסוכים. האחרונה שבהם, מלחמת 'חרבות ברזל', מדירה שינה מעיני רבים כבר שבועות ארוכים. עד שתיגמר המלחמה, חשוב לפחות שנעשה מאמץ ללכת לישון כשבבית שלנו פנימה שורר שלום. אל תשאירו ריבים 'פתוחים' והשתדלו לפתור מחלוקות והשלים לפני השינה, כדי שתוכלו להירדם בלב קל יותר, ובלי עומס רגשי וסיבות נוספות למחשבות שירחיקו מכם את השינה.
  2. סוב נסוב – לחלק מאיתנו מספיק להסתכל על סביבון סובב סביב צירו במשך כמה שניות וחוזר חלילה, כדי להיכנס למוד מדיטטיבי מרגיע. אנחנו ממליצים להפוך את ההסתובבות לפעולה אקטיבית. כדי לישון טוב בלילה, ההמלצה היא לבצע פעילות גופנית במהלך היום לפחות שלוש פעמים בשבוע. עדיף לסיים את האימון כמה שעות לפני שהולכים לישון, לתת לאדרנלין ולחום הגוף לרדת, ולהיכנס למוד רגוע של שינה.
  3. דמי חנוכה – הענקת דמי חנוכה בדמות מטבעות שוקולד הוא מנהג שנועד לעודד את הילדים להרבות בצדקה ובמעשים טובים, אבל שוקולד הוא אחד המזונות שמומלץ להימנע מהם לפני השינה. אכילת כמות גדולה של סוכר יוצרת תחושת עוררות זמנית, ולאחריה 'נפילה' שמייצרת עייפות, מה שעלול לשבש לכם את השינה. בנוסף, אכילת שוקולד לפני השינה עלולה לגרום לכם לקום מאוד רעבים בבוקר. מומלץ במיוחד להימנע משוקולד מריר שמכיל במקרים רבים כמות גבוהה של קפאין ותאוברומין – רכיבים שיגבירו את קצב דפיקות הלב ויעוררו אתכם.
  4. ניסים – לפני שאתם נכנסים למיטה בערב, הקדישו כמה רגעים כדי למנות את הדברים הטובים שחוויתם היום. גם אם היה לכם יום מאתגר, חפשו "ניסים" קטנים שגרמו לכם להעלות חיוך על השפתיים או להרגיש אפילו במעט טוב יותר. אנחנו מבטיחים שיהיה לכם הרבה יותר נעים להירדם כשממלאות אתכם מחשבות טובות.


עוד בנושא