מדע
01 יול, 2018

בעמידה, בערימות, או תוך כדי תעופה: הרגלי השינה המפתיעים של בעלי החיים

מה הקשר בין שינה של סוריקטות לשינה של בני אדם, למה הג'ירפה ישנה רק 20 דקות ביום ובעמידה, ואיזו חיה ישנה הכי הרבה שעות ביממה?

בני האדם הם יצורים מפונקים – כדי לישון טוב אנחנו צריכים מיטה נוחה עם מזרון איכותי, מזגן, מצעים איכותיים, חושך ושקט. ומה לגבי בעלי החיים בטבע? מהם הרגלי השינה שלהם, ומה אפשר ללמוד מההרגלים האלה? הנה 15 דברים שלא ידעתם, שיהפכו אתכם למסמר הערב, באירוע המשפחתי הבא עם ילדים.

הדולפינים מכבים חצי מוח ועוצמים עין אחת כאשר הם הולכים לישון. החצי השני של המוח נשאר ער כדי לחפש אחר טורפים וכדי להתריע כשצריך לעלות מעל פני המים לקחת אוויר. מדי שעתיים, חצאי המוח מתחלפים. כך צד המוח שעבד יכול לנוח.

הג'ירפות כנראה חושבות ששינה היא בזבוז זמן, אבל בעיקר – סכנת נפשות. הן מנמנמות, לרוב בעמידה, כ-20 דקות ביום, ולעיתים אפילו פחות.

לוטרות הים נרדמות בקבוצות כשהן שוכבות על הגב, עוטפות את עצמן באצות ואוחזות ידיים. זו דרך להתמודד עם החשש העיקרי שלהן לצוף ולהיסחף בים בזמן השינה.

לציפור הטרף האלבטרוס יש חיים פעילים שלא משאירים זמן לשינה עמוקה. מסתבר שהאלבטרוסים ישנים תוך כדי תעופה, בדומה לאחד הזנים של ציפור הקיכלי, שהיום שלה מורכב ממאות תנומות קצרות של שניות בודדות בלבד.

פילים ישנים בעמידה. הם נועלים את רגליהם בזווית שדורשת פעילות מינימלית של השריר. הם ישנים בין 4-2 שעות ביום, ומבלים את שאר הזמן באכילה.

סוסים ופרות, לעומת זאת, חייבים לשכב לנוח מדי פעם, בטח ובטח על מנת להגיע לשינה עמוקה. אגב, הפרות מעדיפות לישון צמודות לבני משפחתן, כשמקום הלינה נקבע לפי המעמד של אותה פרה בקרב העדר שלה.

העטלף החום הוא יצור ישנוני במיוחד שזקוק ל-19 שעות שינה ביממה. הוא ישן הפוך במשך רוב שעות היום, ומתעופף וצד מזון בלילות.

הניבתן (אריה ים), ישן ושוחה בו-זמנית. הוא מסוגל להירדם בכל מקום ובכל מצב – לישון מתחת למים לפרקי זמן של כ-5 דקות, ולהשלים שעות שינה על חוף מבטחים. ניבתנים מסוגלים לשחות ברצף במשך יותר מ-80 שעות, ולאחר מכן לישון 15 שעות רצופות. כדי לישון במים, הם מנפחים כיסים בגוף שמאפשרים להם לצוף. לעיתים הם נרדמים כשהשיניים שלהם אוחזות במשטח קרח, כדי לוודא שהם לא שוקעים.

צפרדעים נכנסות לתרדמת חורף. יש זנים של צפרדעים שמסוגלות לקפוא מתחת למים. הצפרדע מפסיקה לנשום, הלב שלה מפסיק לפעום ורק באביב, כשמזג האוויר מתחמם, הגוף חוזר לחיים.

השימפנזות והגורילות אוהבות להתכרבל כשהן ישנות, בדיוק כמו בני האדם. הן גם מחפשות מיטה נוחה ואם אפשר מוגבהת ורחוקה מטורפים, ובזות לבבון שישן כשהוא זקוף.

סוריקטות ישנות בערמות, בדומה למה שקורה במשפחות שבהן הילדים מגיעים בלילה לישון במיטה של ההורים. אמן של הסוריקטות נמצאת תמיד בתחתית הערימה, ולמרות שזה נשמע לא נוח, שם היא ישנה שנת ישרים.

תמנונים חולמים בלילות. בדומה לבני אדם אפשר לראות את תנועת העיניים המהירה, המוכרת כ-REM, בזמן שהם חולמים.

הארמדילו השעיר זוכה בפרס השינה המרובה. הוא ישן יותר מ-20 שעות ביממה, יותר מהעצלן שישן בדומה לכלב, "רק" 14 שעות ביממה.

ללטאה יש 350 מחזורי שינה בלילה, שכל מחזור נמשך כ-80 שניות. לשם השוואה, לבני אדם יש 5-4 מחזורי שינה בלילה שנמשכים 100-70 דקות כל מחזור.

יתושי הלילה אוהבים לישון מתחת לסלעים וקרשים. הם נרדמים עם עלות השחר ומתעוררים לקראת ערב. בחורף היתושים נכנסים לתרדמת חורף, אם כי בימים חמים הם מתעוררים, עוקצים ונרדמים שוב.



עוד בנושא