כמה זה עולה לנו: שעות השינה האבודות של ההורים
מחקרים מראים כי הורים סובלים מחוסר שינה כרוני, המתחיל מרגע לידת ילדם הבכור ומסתיים (אולי…) כאשר צעיר ילדיהם חוזר מדרום אמריקה. חלק משעות השינה הולכות לאבדון בעקבות הפרעות אובייקטיביות כגון בכי, מחלות או סיוטים, חלק בשל דאגות ולחצים המדירים שינה מהעיניים וחלק פשוט בגלל שהורים נהנים מהשקט והשלווה אחרי שהילדים נרדמים, ולא ממהרים "לבזבז" אותן על שינה.
התוצאה? הורים עייפים, עצבניים וטרודים, עם סיכוי גדול יותר שיעשו טעויות הרות גורל בעבודה, בדרכים, במתן תרופות ועוד, ובסיכון מוגבר לחולי ולדיכאון.
הורים לתינוקות
על פי המגזין הרפואי Pediatrics, 43% מהתינוקות עד גיל שנה מתעוררים במהלך הלילה. בשנה הראשונה לחייו של כל אחד מהתינוקות שלכם תפסידו כ-750 שעות שינה, שהם 93 לילות או חודש שלם בלי לעצום עין. אם במשפחה ישראלית ממוצעת 3 ילדים, זה סך של 2,325 שעות שינה אבודות בשנים הראשונות, וכמעט 300 לילות ללא שינה. אמנם פתרונות קסם אין, אך בכל זאת אפשר לאזן טיפה את המחסור:
- לישון כשהתינוק ישן. נדוש, אבל עובד. עזבו הכל, החשיכו את החדר וכנסו למיטה. הכביסה תחכה.
- נצלו כל הצעת עזרה, השאירו את האורחים בסלון עם התינוק ולכו לישון.
- תורנות לילה בין ההורים מבטיחה שכל אחד מכם ישן לפחות כמה שעות ברצף.
- אחות לילה היא פינוק יקר, ששווה במצבים מסוימים כל שקל. הרבה לפני שתמו כל הקיצים, הזמינו אחות ללילה, שמגיעה ונשארת ערה עם תינוקכם בזמן שאתם ישנים.
הורים לקטנטנים
כרבע מהילדים עד גיל 6 מתעוררים מסיוטים לפחות פעם בשבוע, אחרים בגלל מחלות, כאבים, צמאה או שירותים ורובם משכימים עם הנץ החמה. התוצאה? הורים עייפים.
- בשלב הראשון כדאי לעבוד על הרגלי השינה של הקטנים. הקפדה על סדר יום, טקס שינה, החשכה של החדר, אוכל בריא, פעילות גופנית וצמצום שעות מסך, עשויים לשפר את הלילות.
- הגניבו שנת צהריים מתי שרק ניתן, ולכל הפחות בסופ"ש.
- השכיבו את הילדים מוקדם, על מנת לאפשר לעצמכם כמה שיותר זמן שקט לעצמכם בשעות הערב. אם הפעוט לא נרדם, שקלו קיצור שנת הצהריים שלו.
- תורנות השכמה בין ההורים, ייתן לכל אחד בתורו מעט יותר שינה.
הורים לילדי היסודי
בין 25% ל-40% מילדי בית הספר סובלים מקשיי שינה המשפיעים על כל בני המשפחה, ולזה מתווספות הדאגות שלכם אודות מצבים רגשיים ולימודיים של הילדים לצד אחרי-צהריים טרופים בין חוגים, חברים, מטלות וסידורים.
- סייעו לילדים לנהל אורח חיים בריא, עם פעילות גופנית יומיומית, אוכל בריא, צמצום שעות מסכים (במיוחד לקראת הלילה) וסדר יום מובנה עם שעה ייעודית למטלות בית ספריות, ושעת שינה קבועה ומוקדמת.
- הקפידו על זמן לעצמכם בשעות אחה"צ, כשהילדים מועסקים ואתם מרימים רגליים בנחת.
- צמצמו את צריכת הקפאין שלכם, במיוחד משעות אחר הצהריים ואילך.
- הפחיתו שימוש שלכם במסכים, במיוחד לקראת השינה.
- נהלו אורח חיים בריא, ונסו להפחית לחצים.
הורים למתבגרים
אתם לא במוד הישרדותי כבעבר, אבל הדאגות רק גוברות. מחשבות על התמודדויות חברתיות ואקדמיות, רישיון נהיגה וצו ראשון מדירות שינה, טריקות הדלת (הנזעמות) מעירות, וזה בהנחה והגעתם למיטה ושאתם לא משננים איתם טריגונומטריה או מחכים בכסיסת אצבעות שיחזרו עם הרכב בשלום.
- זכרו שלמרות שמזמן עברו אתכם בגובה, הם עדיין ילדים וזקוקים להדרכה שלכם ולגבולות ברורים.
- למרות הקושי, בהחלט סביר לדרוש מהמתבגרים התחשבות. קבעו חוקים אודות שעות חזרה, אירוח, נסיעה במכונית, בישולי לילה, לימודים ועוד.
- האמירה של "ילדים גדולים- צרות גדולות" מדויקת לכם. נסו טכניקות הרגעה והרפיה לפני השינה, ואם עדיין מתקשים להשתחרר מהדאגות, שקלו סיוע מקצועי.